Paspoort

  1. Zuletzt aktualisiert am
Image
Foto van een Belgisch paspoort

Wie kan een Belgisch paspoort aanvragen bij de Ambassade van België in Lissabon?

Belgen ingeschreven in het consulair bevolkingsregister van een consulaire beroepspost in het buitenland (ook voor kinderen moet een afzonderlijk paspoort aangevraagd worden).

Een Belg ingeschreven in een Belgische gemeente kan geen gewoon paspoort krijgen bij een consulaire beroepspost. (Men kan wel nog een voorlopig paspoort krijgen via de Ambassade.)

 

Persoonlijke aanwezigheid

Persoonlijke aanwezigheid (ENKEL EN ALLEEN OP AFSPRAAK) via e-appointment, vereist in de Ambassade te Lissabon voor alle aanvragers vanaf 6 jaar!

De biometrische gegevens (foto, vingerafdrukken en elektronische handtekening) worden genomen aan het loket van de Ambassade, op het moment van de aanvraag.

Kinderen vanaf 6 jaar moeten ook al ‘ondertekenen’. Van kinderen jonger dan 12 jaar worden geen vingerafdrukken genomen.

U hoeft geen aanvraagformulier in te vullen en dient enkel uw oude paspoort mee te nemen (indien u er één heeft) of een politieverklaring betreffende verlies of diefstal van het vorige paspoort.

 

Kinderen jonger dan 6 jaar

Enkel voor kinderen jonger dan 6 jaar, die ingeschreven zijn in deze Ambassade, kan de aanvraag nog per post ingediend worden.

Gelieve de volgende documenten per post naar de Ambassade te sturen (niet per e-mail!):

  • het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier (ondertekend door beide ouders)
  • recente pasfoto (let op de normen die vermeld staan op de website van de FOD Binnenlandse Zaken)
  • Het betaalbewijs (kostprijs = €35) (Betalingswijze, zie onderaan)

Betaling

Een paspoort kost € 75 (€ 35 voor minderjarigen).

U betaalt € 4 extra/paspoort indien u het nieuwe paspoort per post wenst te ontvangen (enkel adres in Portugal - aangetekende verzending).

Voor de kinderen van 6 jaar of ouder ; betaalt u het totale bedrag tijdens de afspraak, aan het loket via bancontact (multibanco).

Voor de kinderen jonger dan 6 jaar gebeurt de betaling per overschrijving op de consulaire rekening van de Ambassade (mits opsturen van het betaalbewijs).

Gegevens van de consulaire rekening:

Embaixada da Bélgica – Bank Inter
NIB : 0269 0151 00203519243 68
IBAN : PT50 0269 0151 00203519243 68BI
C/SWIFT : BKBKPTPL

De Ambassade aanvaardt geen dossiers of documenten ter behandeling, zonder de voorlegging van een geldig betalingsbewijs.

Duur van de aanvraag

Indien aan de voorwaarden voldaan is, duurt het gemiddeld 1 tot 2 weken om een nieuw Belgisch paspoort te verkrijgen.

 

Geldigheidsduur paspoorten

Gewone paspoorten voor volwassenen hebben een geldigheidsduur van 7 jaar.

Gewone paspoorten voor minderjarigen hebben een geldigheidsduur van 5 jaar.

 

Mogelijkheid tot pre-registratie van uw biometrische gegevens

Het is mogelijk om uw biometrische gegevens laten registreren vooraleer u een nieuw paspoort nodig hebt.

U gaat voor het werk of vakantie naar een stad waar zich een Belgische ambassade of een Belgisch beroepsconsulaat bevindt? U heeft niet onmiddellijk een paspoort nodig, maar u wenst van uw doortocht gebruik te maken om uw biometrische gegevens te laten registreren?

In dat geval kunt u gebruik maken van de "preregistratie"!

 
U bent ingeschreven in de Ambassade van België in Lissabon?

1. Maak een afspraak bij onze Consulaire Dienst via e-Appointment om gratis uw vingerafdrukken, foto en handtekening te laten preregistreren.

2. U beschikt daarna over 1 jaar om ons uw paspoortaanvraag per briefwisseling op te sturen. U moet het paspoort betalen op het ogenblik van de effectieve aanvraag (de gebruikelijke prijs van een paspoort, geen meerprijs om de gepreregistreerde gegevens te gebruiken).

 
U bent ingeschreven in een andere post dan de Ambassade van België in Lissabon en u wenst bij ons uw gegevens te laten preregistreren?

1. Maak een afspraak bij onze Consulaire Dienst via e-Appointment om gratis uw vingerafdrukken, foto en handtekening te laten preregistreren.

2..U beschikt daarna over 1 jaar om uw paspoortaanvraag via e-Appointment vast te leggen bij de post waar u ingeschreven bent. U moet het paspoort betalen op het ogenblik van de effectieve aanvraag (de gebruikelijke prijs van een paspoort, geen meerprijs om de gepreregistreerde gegevens te gebruiken).